ソバ(蕎麦)

【かぎけんWEB】
ソバとは、実が食用となるタデ目タデ科ソバ属の一年草です。

花図鑑をリニューアルしました。
上記リンクにてアクセスできます。


●蕎麦の花
Buckwheat(Soba) flower

蕎麦の花 蕎麦の花 蕎麦の花 蕎麦の花 蕎麦の花 蕎麦の花


●蕎麦屋
Soba restaurant

蕎麦や 蕎麦や 築200年建築 暖簾


●蕎麦料理
Soba menu

月見蕎麦 キツネ蕎麦 ざるソバ定食
左から(From the left)
月見蕎麦ーWarm Tsukimi Soba. This is a hot bonito broth soup with boiled buckwheat and a raw egg on top of it.
キツネ蕎麦- kitsune soba. This is a hot soup of bonito soup with boiled buckwheat and a fried tofu(aburaage) on top of it.
ざるソバ定食-Zaru soba set meal. This is a set of boiled soba noodles with chopped seaweed , and Inari Sushi.

桜海老天・盛り蕎麦 桜海老天麩羅 盛り蕎麦 十割蕎麦 モリソバ(盛り蕎麦) ザルソバ(ざる蕎麦) 冷やし蕎麦 鱧天と冷やし蕎麦セット オロシ蕎麦 インスタント蕎麦−作成前 インスタント蕎麦−作成後 蕎麦茶

ソバ(蕎麦) は、実が食用となるタデ目タデ科ソバ属の一年草です。 生育地が痩せて寒冷な土地という劣悪な自然条件下でも栽培可能なタフな穀物です。

白花のほか、ピンクや赤花もあります。
草丈は1m程で、緑色や紅色の花茎の先に総状花序を伸ばし小さな白花を多数咲かせます。 花色は、代表的な白花品種の他、薄桃品種や、赤花品種もあります。 花は萼が5裂したもので、花弁はありません。 花のタイプには、長花柱花と短花柱花の2種類があり、異種類同士が虫の媒介で受精します。

果実は蕎麦に
花後になる黒っぽい三角形の実を収穫し、脱穀して、粉末状にしたものがそば粉です。 ソバ粉を使った料理には、ざる蕎麦や盛り蕎麦などのザルものと、 かけ蕎麦や天麩羅蕎麦などの汁物、その他、ソバガキなどがあります。

一般名:ソバ(蕎麦)
学名:Fagopyrum esculentum
別名:buckweat
分類名:植物界被子植物門双子葉植物綱タデ目タデ科ソバ属
原産地:中国 
生息分布: 環境:寒冷地の痩せた土地など劣悪な条件でもOK
草丈:100cm 茎色:緑、紅 葉形:長い心形  花序形:総状花序 花径:0.5cm 花色:白、薄桃、赤 
【秋ソバ】開花期:8〜9月、収穫:10〜11月 
【夏ソバ】開花期:5月 収穫期:7月 
収穫までの期間:播種後2ヶ月  繁殖方法:虫媒花 媒介:ハナバチ、ハナアブ 
果実の体表色:黒っぽい 実の形:三角形 
【利用方法】 可食:実の中身の白い粉末=ソバ ソバガラ枕:実の殻 
料理の種類:モリソバ、ザルソバ、カケソバ、天麩羅そばなどの麺料理とソバガキなど 
備考:タデ科なので虫が付かない、アレルゲンの特定材料5品目の一つ 

Buckwheat or Soba (Science name: Fagopyrum esculentum) is an annual grass of the family Polygonaceae that is the edible fruit. It is a tough grain that can grow even under poor natural conditions such as poor habitat and cold land. Besides white flowers, there are also pink and red flowers. The height of the plant is about 1 m, and many small white flowers bloom in the general inflorescence from the tip of the flower stalk of green or red. Besides representative white flower varieties, flower color has thin peach varieties and red flower varieties. There are no flower petals, and the one that looks like a flower is one in which calyx is split. There are two kinds of flowers: long flower pillar flower and short flower pillar flower, and different kinds fertilize with insect vectors. "Buckwheat flour" is obtained by harvesting the dark triangle fruit that becomes after the flower, threshing and powdering it. In cooking with buckwheat flour, there are monkeys such as sliced ??buckwheat and served buckwheat, soup stocks such as shaved buckwheat and tempura buckwheat, other soup stocks, and so on.

【Autumn Soba】 Flowering period: August - September, Harvesting period: October - November, 【Summer soba】 Flowering period: May, Harvesting period: July

General name: Buckwheat , Scientific name: Fagopyrum esculentum , Origin: China, environment: cold OK, height: 100 cm, stem color: green, red, leaf long heart-shaped, flower-shaped racemes, flower diameter: 0.5 cm, petals: no, flower (sepal color): white, pale pink, red, [autumn] flowering: August-harvest in September,: from October to November-[summer buckwheat] flowering: may: harvest in July, Harvest period: seeding after 2 months, breeding: entomophilous, mediation: bees, hoverflies, fruit skin color: dark, shape of three rectangles, [how to use], such as edible: the contents of the white powder = buckwheat buckwheat husk pillow: shells, cuisine type: Mori Soba, sale Soba, cake Soba, Tempura Soba noodle dishes and so bagach, note: Polygonaceae one Department so without insects, allergen specific materials 5 items. Species.

■関連ページ
ソバ(蕎麦)  松江「蜆漁と蕎麦の花」(2012年10月8日)  新大久保(2012年4月15日)  memo(千葉市、2010年8月23日)  NASPA(2012年2月5日)  八方(2014年1月13日)  サ行の花図鑑  食べ物図鑑  memo  memo2012 


●蕎麦の花

蕎麦の花
蕎麦の花
蕎麦の花
蕎麦の花
蕎麦の花
蕎麦の花

蕎麦の花
大根島(島根県)で、2012年10月8日


●蕎麦屋の蕎麦

蕎麦や
蕎麦や
築200年建築
暖簾
蕎麦茶
桜海老天・盛り蕎麦
盛り蕎麦
桜海老天麩羅

蕎麦屋
2013年4月14日

月見蕎麦
月見蕎麦
キツネ蕎麦

キツネ蕎麦
深大寺植物園近くの蕎麦屋、2016年6月5日

[
●蕎麦

十割蕎麦
十割蕎麦

ソバ(蕎麦)
もりそば(モリソバ、盛り蕎麦)
「モリモリ食べてのモリじゃなくて、ザルに盛ってるから盛りそばだよ」
2010年8月22日


ザルソバ(ざる蕎麦)

ザルソバ
ざるに盛られて海苔の掛かったソバ
自宅で、2012年4月15日


●冷やし蕎麦

冷やし蕎麦
冷やし蕎麦

鱧天と冷やし蕎麦セット

鱧天と冷やし蕎麦セット
伊豆の和風レストランで、2013年5月12日


オロシ蕎麦

おろし蕎麦
麹町の蕎麦やで、2013年7月5日


●乾麺式のインスタント蕎麦

インスタント蕎麦−作成前
インスタントラーメンに似たインスタント蕎麦

インスタント蕎麦−作成後
揚げてあるのか少し油っぽい

インスタント蕎麦
八方土産、2014年1月13日